Instrumenten van Moussé - Djembe Drame

Ga naar de inhoud
Meer info over de instrumenten zoals de djembé en doundoun maar ook andere instrumenten die Moussé bespeelt.

Djembé is een kelkvormig instrument gemaakt van een uitgeholde en afgewerkte boomstam met daarop een geitenvel bevestigd met 3 metalen ringen en touwen die het vel strak spannen. De djembé wordt met je handen gespeeld.
Voor een filmpje van Moussé op de djembé klik hier

Doundoun is een tonvormig instrument gemaakt van hout (of metaal) met aan beide kanten een koeienvel dat bevestigd is met 4 metalen ringen en touwen die de vellen strak spannen. De douns worden met stokken bespeeld en zijn de basdrum van het ritme. Er zijn 3 doundouns en de grootte bepaald de hoogte van het geluid: de laagste is de doundoun, de middelste is de sanbang en de hoogste (en dus kleinste) is de kinkini.  Ook kun je nog een bel aan de douns bevestigen en die met een metalen pin bespelen voor nog een extra hoger/scheller geluid om het ritme aan te vullen.
Voor een filmpje van Moussé op de doun doun klik hier

Kalabas: een gedroogd (lijkt van hout)  watermeloenachtig instrument wat je omgekeerd met vuisten of ringen aan je vingers kunt bespelen, maar ook in het water kunt leggen en bespelen voor een nog aparter geluid.
Voor een filmpje van Moussé op de kalabas klik hier

Kes Kes of Kassang Kassang: twee kleine kalebassen (van de swawa boom) die gevuld zijn met zaadjes of steentjes en aan elkaar zijn verbonden met een stuk koord. Kes kes worden bespeelt door één van de ballen in je hand te houden en de andere bal, middels ritmische schudbewegingen om de hand heen te laten draaien en op te vangen. Je kunt met één hand spelen of in elke hand een Kes kes en een ritme tegelijkertijd maken. De Kes kes worden traditioneel gezien meestal alleen bespeelt door vrouwen die, als er geen muzikant in de buurt is, toch willen dansen op een ritme.
Voor een filmpje van Moussé met de kes kes klik hier

Talking Drum (Tama): letterlijk de pratende drum: een klein trommeltje dat je onder je arm zet waardoor je als je je arm tegen je bovenlijf drukt de touwtjes strakker trekt en dus het geluid omhoog gaat en losser laat het geluid omlaat. Je bespeelt het met een klein krom stokje en een hand.
Voor een filmpje van Moussé op de Tama klik hier  

Krin: uitgehold boomstammetje met langwerpige gaten die met 2 kleinere stokjes wordt gespeeld
Voor een filmpje van Moussé op de Krin klik hier

Balafoon: de Afrikaanse xylofoon
Voor een filmpje van Moussé op de Balafoon klik hier

Ngoni: Afrikaans snaarinstrument met 8-12 snaren gemaakt van een kalabas met een stuk huid en een stok waar de snaren aan bevestigd zitten
Voor een filmpje van Moussé op de Ngoni klik hier

Terug naar de inhoud